Duogolf

   

2020-Subpagafb5.jpg

Hoe is Duogolf ontstaan?

Duogolf is een initiatief van enkele golfenthousiastelingen uit het noorden van Nederland. Wij vonden dat er ruimte was voor een nieuw soort competitie. Na jarenlange deelname aan de NGF competitie en een aantal jaren deelgenomen te hebben aan de vooral in Zuid Nederland bekende NOBRA competitie vonden wij dat er ruimte was voor een nieuw soort competitie. NOBRAEen competitie die anders is dan die van de NGF waar vooral gespeeld word in april op banen die nog uit de winterslaap moeten komen. De NOBRA competitie begint weliswaar iets later maar voor beide competities heb je een team nodig van minimaal 6 spelers. Dat was en is nog vaak een probleem. 

Dat moet toch anders kunnen vonden wij.

brainstorming 300x300We verzamelden een aantal golfers om ons heen die er net zo over dachten. Na het nodige brainstormen en met de ervaringen van de NGF-en NOBRA competitie in ons achterhoofd kwam daar uit voort dat er een nieuwe competitie zou komen. Een competitie die plaats moet vinden in de zomer en op 18 holes top banen. Belangrijk daarbij was dat de nieuwe competitie niet samen mocht vallen met de NGF competitie. Een team van zes personen incl. reserves compleet krijgen bleek niet altijd eenvoudig en daarom spelen we niet meer met een team van zes personen maar van twee spelers, DUO’s dus! Het is n.l. een stuk eenvoudiger om twee mensen bij elkaar te krijgen.

En zo ontstond Duogolf.

Duogolf, een niet-commercieële organisatie uitsluitend werkend met vrijwilligers die mede dankzij sponsoren de kosten laag kan houden, een lage greenfee dus.

Één Europa, één golfcompetitie?

EU DE en NL vlagEen golfcompetitie in de grensstreek van Nederland en Duitsland met deelnemers uit beide landen was het plan. Want we hebben het steeds over één Europa. Geen grenzen meer, één munt en wat niet meer. Duogolf, dat is het dus geworden. Maar dat was nog niet genoeg. Veel van onze golfers spelen vaak en graag in Duitsland en dan meestal in de grensstreek. Maar komen de Duitse golfers nou ook naar Nederland? Mondjesmaat misschien. Daar moet verandering inkomen vond het Duogolf bestuur.
Al snel bleek dat de Duitsers ons wel graag zien komen op hun golfbanen maar dat het voor een Duitse golfer kennelijk moeilijker is om in Nederland te komen spelen. Na 1 jaar hebben we onze website maar weer ééntalig gemaakt, want ondanks toezeggingen schreef er geen enkele Duitser in.

Van start!

Mooi was het dat deze spelvorm in 2009 op ‘de Semslanden’ kon worden uitgeprobeerd. En met succes! Nu nog steeds worden de Vierbal ‘Stampotmatches’ met gemiddeld 80 deelnemers in het winterseizoen gespeeld. Zo werd het de Duogolf Euregio Liga. een competitie met Nederlandse en helaas maar incidenteel Duitse deelnemers een feit. In 2010 is de Duogolf Euregio Liga voor het eerst gespeeld, met ruim zestig deelnemers. Gezien het succes in dit eerste jaar rekende de organisatie in 2011 op een toename van het aantal deelnemende Duo’s.

En nu na een aantal jaren?
DUOGOLF 2011

Nu, na zeven jaar is Duogolf een heel geschikte competitie geworden voor golfers die graag wedstrijden spelen op andere banen, spelend voor een lagere dan een standaard greenfeetarief wat iemand moet betalen als hij ‘gewoon’ komt spelen.

Het is nu 2017 en het bestuur van Duogolf heeft zeker niet stil gezeten. Getuige de groei van 60 naar ruim 220 deelnemers in 2016. Om een lang verhaal kort te maken, de stichting is een feit, de website is op het www, de reglementen zijn klaar, de spelvorm wordt vierbal (fourball), enz.

Met de golfclubs (in beide landen) waar we met Duogolf hebben gespeeld zijn de contacten uitstekend! Duogolfers zijn graag geziene gasten en zijn altijd welkom!

Vanaf de oprichting kiest Duogolf voor duidelijkheid, daarom staat nu al vast wanneer er elk jaar gespeeld wordt. Deze zomercompetitie is altijd op een vrijdag en de opvolgende zaterdag van de maanden mei t/m september. Altijd starten v.a. 11:00 uur. Voor de zaterdag is gekozen om ook werkenden te kunnen laten meespelen.
Je kunt er ook een "short break" van maken door twee dagen achter elkaar mee te doen, Duogolf streeft er nl. naar om elke maand een vrijdag- en zaterdagwedstrijd op korte reisafstand van elkaar aan te bieden. 

Lange reistijden proberen we te vermijden, in de regel wordt er op een baan gespeeld die dicht bij grens van Nederland en Duitsland ligt.

Met meerdere duo’s inschrijven of wil je carpoolen? Het is mogelijk om als (vrienden)groep gelijktijdig op dezelfde baan te spelen. Ook hierover vind je meer informatie op de website van Duogolf.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account